Toz ve Partikül Filtreleme Metodolojileri
Öğütme ve kaynaklama gibi birçok endüstriyel işlem, farklı parçacıklardan oluşan toz üretir. Bu malzemelerin doğası gereği, soluyan işçiler için sağlık riski oluşturabilirler. Ayrıca, raporlar, iç mekan havasının çoğunluğunun dış havadan beş kat daha fazla kirleticiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu nedenle bu havaya maruz kalan işçiler baş ağrısı ve solunum problemleri yaşama riski altındadır. Daha şiddetli ve uzun süreli maruz kalma, kanser gibi geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir. Bu yazıda, çalışma ortamlarında hava kalitesini iyileştirmek için neler yapabileceğinize bakıyoruz.
Endüstriyel hava kalitesini nasıl iyileştirebiliriz?
Endüstriyel süreçlerde kirleticilerden kaynaklanan riski azaltmak için toz ve partikül filtreleme sistemleri kullanmalıyız. Toz ve partikül filtreleme sistemleri, partikülleri hava veya gazdan tozla ayırmak için kullandığımız sistemleri ifade eder. Bu sistem, ticari ve endüstriyel proseslerden salınan büyük hacimli toz yüklerini işlemek için özel olarak tasarlanmıştır. Tipik olarak endüstriyel bir toz toplama sistemi, bir toz filtresi, bir üfleyici, bir toz giderme sistemi ve bir filtre temizleme sisteminden oluşur. Bununla ilgili sohbet etmek ve daha fazla tavsiye almak için lütfen Endüstriyel Fan Hizmetlerinde bizimle iletişime geçin.
Toz ve partikül filtreleme sistemleri ne işe yarar?
Zor toz özelliklerini havadan ayırmak için toz toplayıcı sistemleri kullanabiliriz. Zor toz özellikleri, işlenmesi veya ayrılması zor olan toz parçacıklarını ifade eder. Sıvı ve katı partiküllerin bir karışımı olması durumunda zor toz özellikleri olarak tanımlanabilir.
Parçacıkların küçük bir yapışma etkinliği varsa, toz parçacıklarının ayrılmasının zor olduğu da söylenebilir. Bunun yanı sıra seperatör veya toplama yüzeylerinden çıkaramadığımız akışkanlığı zayıf olan partiküllerin zor toz özellikleri olduğu söylenmektedir. Akışkanlık dahil olmak üzere partikül şekli ve boyutuna bağlı olarak farklı tipte toz toplayıcılar kullanılabilir. Örneğin, dizel kurum gibi iletken parçacıkları gazlardan çıkarmak için siklonları kullanabiliriz. Elektrostatik çökelticiler kullanmanın ekonomik olarak uygun olmaması durumunda, küçük akış hızı partiküllerini çıkarmak için bir ıslak yıkayıcı kullanılabilir. Endüstriyel süreçlerde kullandığımız beş ana toz toplayıcı sistem türü şunlardır:
1. Siklonlar
Siklonlar, endüstriyel uygulamalardan yüksek ve büyük hacimli toz partiküllerini çıkarmak için merkezkaç kuvveti kullanan mekanik toz ayırıcılardır. Gaz, hava veya sıvıdaki toz ve kir gibi partikülleri ortadan kaldırmak için siklonik ayırma kullanıyoruz. Daha sonra sıvıdaki partiküler maddeyi ortadan kaldırmak için bir hidrosiklon kullanabiliriz. Öte yandan, partikül maddeyi gazdan uzaklaştırırken genellikle bir gaz siklonu kullanırız. Siklonları yalnızca endüstriyel uygulamalarda partiküllerin 1-10'dan büyük olması durumunda kullanacağız. Tozla kirlenmiş hava, hava girişi yoluyla mekanik üniteye girer ve ünitenin alt ucunda bitmeden önce helisel bir düzende akar. İç silindirin içinde temiz hava taşınır ve atmosfere verilir.
2. Elektrostatik çökelticiler
Genellikle ESP olarak kısaltılan elektrostatik çökelticiler, endüstriyel uygulamalarda bir gaz akımından duman ve toz gibi ince parçacıkları çıkarmak için kullandığımız filtrasyon cihazlarıdır. Tipik olarak, 1'den büyük toz veya duman parçacıkları için elektrostatik çökelticiler kullanırız. Bir ESP genellikle bir iyonlaştırıcı kaynak, bir toz giderme yöntemi, bir harici muhafaza ve bir güç kaynağı içeren farklı unsurlardan oluşur. Bu cihaz ayrıca farklı amaçlara hizmet eden iki girişe sahiptir. Bir giriş, kirli havanın cihaza girmesine izin verirken, diğeri temiz havayı atmosfere verir. Bir ESP'deki elemanlar, havadaki tozu ortadan kaldırmak, temizlenen tozu depolamak ve temiz havayı boşaltmak için birlikte çalışır. Elektrostatik kuvvet, elektrostatik bir çökelticide kullandığımız birincil kuvvettir.
3. Islak yıkayıcı
Islak yıkayıcı, gaz akışlarından kirleticileri çıkarmak için sıvı kullanan bir toz toplayıcı türüdür. Genellikle, kirli gaz, kirleticilerin uzaklaştırılabilmesi için yıkama sıvısı ile temas eder. Ovma sıvısı ve gazın teması ne kadar büyük olursa, toz giderme verimliliği o kadar yüksek olur. Çok yönlülükleri ve üretim yöntemleri sayesinde, ıslak gaz yıkayıcılar, kirli gaz akımı ile yıkama sıvısının maksimum temasına izin verecek şekilde farklılık gösterebilir. Bu cihaz, sıvı damlacıklardaki tozu yakalayarak kirli gazlardan toz parçacıklarını uzaklaştırır. 5'ten büyük parçacıkları toplamak için düşük enerji gücüne dayanan bir ıslak yıkayıcı kullanabilirsiniz. Yüksek enerjili ıslak yıkayıcılar ise 1 veya daha az olan küçük parçacıklar için daha uygundur.
4. Kumaş filtreler
Kumaş filtreler, bir gaz akımındaki partikül maddeleri bir bezden geçirerek uzaklaştırmak için kullanabileceğimiz cihazlardır. Bu hava kirliliği kontrol cihazı, temiz hava geçebilirken kumaş yüzeyindeki partikül maddeleri yakalar. Torbalar olarak da bilinen kumaş filtreler, endüstriyel uygulamalarda kullanılmak üzere partikül giderme cihazlarıdır. Bir kumaş filtrenin mikrometre veya mikrometre altı parçacıkları toplama kabiliyeti kumaşa değil biriken toza bağlıdır. Partikül boyutu çok küçük olsa bile, bir kumaş filtre %99 veya daha fazla partikül toplama verimliliği sağlayabilir.
5. Yüksek sıcaklık filtrasyonu
Yüksek sıcaklıkta filtrasyon için ticari ölçekte cam elyaf malzemeleri kullanabiliriz. Günümüzde mevcut olan diğer yüksek sıcaklık filtrasyon elemanları arasında metal ve seramik bulunur. Metal elemanlar için kullanılan çeliğin cinsine bağlı olarak maksimum 600 santigrat derece sıcaklıkta çalışabilir. Seramik elemanlar için sıcaklık aralığı 850 santigrat derecenin üzerine çıkabilir. Yüksek sıcaklıkta filtrasyon ekipmanı çalıştırılırken yüksek oranda kimyasal reaksiyonların dikkate alınması önemlidir.
Uygulamanızın ihtiyacı ne olursa olsun, endüstriyel fan ve havalandırma yelpazemizin neredeyse tüm gereksinimleri karşıladığı kanıtlanmıştır. Siz verimli bir çözüm sunmamız için bize güvenebilirsiniz. Sezer Aspiratör ile iletişime geçin.